Op de oude notariële akte van wat toen nog een ruïne was, vonden Jan en Leila de naam: Henchir Dheb. Arabisch voor Gouden Hoeve. Henchir Dheb ligt in het groene noorden van Tunesië, eens de graanschuur van het Romeinse Rijk.

Henchir Dheb, de oase

Wat eens een boerderij was, is vandaag een enclave waar Matisse en Lucky Luke, bloemkool en pepers, Al Andalus en Carthago, België en Tunesië hand in hand gaan.

Tussen een groentetuin en een boomgaard waar granaatappels, olijven, citroenen en appelsienen de gulle zon omzetten in kleuren en smaken, staat Henchir Dheb. In elk van de drie gastenkamers is telkens plaats voor 2 welkome gasten.

In de tuin van Henchir Dheb kan u zwemmen en zonnen. Lezen kan in een van de schaduwrijke en discrete hoekjes – de tuin telt er een per kamer. Wie wil, kan wandelen in de boomgaard of er een spelletje petanque spelen.

Tussen de bomen staat het schildersatelier van Jan. Daar worden dan wel fotografie - en schilderlessen gegeven, het is niet vrij toegankelijk. Dus altijd eerst even nagaan of Jan aan het werk is.

Voor wie de plattelandsrust wil afwisselen met de gezellige Arabische drukte: Jan en Leila hebben ook een pittoresk huisje in kunstenaarsdorp Sidi Bou Saïd. Dat kan (vanaf najaar 2014) gehuurd worden in combinatie met een verblijf in Henchir Dheb.

Henchir Dheb, de gastvrije

In het salon kunnen, op aanvraag, grote groepen aanschuiven voor familie-etentjes, avondfeesten (er is een open haard), recepties, … En dat kan niet enkel in het salon, maar ook rond het zwembad, op de patio of op een van de (dak)terassen.

Henchir Dheb is gebouwd met authentieke materialen, bemeubeld met antiek (Vlaams en Tunesisch) en gedecoreerd met een collectie moderne schilderkunst. Enkele van die schilderijen komen uit het atelier van Jan.